Selasa, 21 April 2009

Pastel Puff

Hari Senin kemarin adl hari yang paling bersemangat, karena udah punya tekad bulat buat bikin pastel puff!! Kenapa dibilang pastel puff?? Karena.. adonan dan teknik yang digunakan untuk buat kulitnya adalah adonan puff pastry, tapi isian dan cara mematangkannya pake cara pastel yaitu digoreng.. secara lagi baking blue...alias malas menyentuh oven... jadi yang digoreng2 aja d!!! Hasilnya adalah... pastel yang verrrryyyyyy crunchhhyyyyyy ^^

Resepnya daku ambil dari resep Negeri Sebrang... Kalau agak ga ngerti sama bahasanya....mmmmm dikira-kira aja artinya apa hehehe

Untuk hasilnya..... ini diaaaa


Bahan-bahan:
Utk doh berminyak :
150 gm margerin dan crisco (gantikan butter dan crisco pun boleh ikut suka ataupun snowbrand shorterning tu.. )
300 gm tepung gandum

Utk doh biasa :
700 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam

air (td buat anggaran dlm 2 cawan lbh sikit)

Cara :

Step 1 : crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat. Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.

Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam : uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.

Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.


Step 4 : Canaikan doh tersebut hingga nipis saiz seperti saiz roti canai segera tu. Ingat2 jangan tekan kuat sgt nanti doh melekat pd papan canai. Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar.

Step 5 : Ambil doh golong tikar tu dan canai lg hingga nipis dan berhati2 sms mencanai nih... biarkan btknya lonjong kemudian golong semula spt gulungan tikar. Sbnrnya kalau lg panjang lg bagus sbb nanti nampak lg byk jalur.

Step 6 : Doh yg telah di gulung kemudian di potong kpd 4 bhgn. Ikut suka masing2 nak besar saiz karipap tu mcm mana.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar